Hardlopen, tuin, en een beetje computer..

De zondag traditie getrouw een rondje door de polder hardgelopen. De prestatie was ‘gewoon’ of ‘normaal’, 11 km gelopen binnen een uur, ik zou rond 12:00 vertrekken naar mijn stukje grond 40 km van hier. Het weer daarentegen was bijzonder: In de polder was het prachtig helder weer, over de heuvels bleven laaghangende wolkjes komen die boven de polder oplosten. Veel verder naar het westen – voorbij de stuwwal – was te zien dat er een dikke laag mist voorbij trok. De vlag in Persingen wapperde strak, de wolkjes bleven al die tijd dat we hard liepen over de heuvels aan komen. En ze losten steeds weer op. Ik heb Peter uitgelegd wat ik zag: het hoogteverschil van de stuwwal was net genoeg om de vochtige lucht uit het zuiden tot mist te laten verworden. Daarbij zal het wat vocht verloren zijn. Eenmaal over de stuwwal heen kon de oververzadigde lucht weer wat dalen en daarbij oplossen. Eenmaal terug bekeken met satellietbeelden, het klopte precies. Een groot mistgebied trok uit het zuiden over onze omgeving, de stuwwal en de heuvels van de Veluwe zorgden voor een miniatuur berg effect. Het was toch nog wel fris, geen föhn-effect :)


In de tuin heeft Naib een rij aardappels en – zeer waarschijnlijk de laatste – physalis geoogst, ik wat wortels. Verder lekker een beetje oude planten resten op de composthoop gegooid, wat gras en muur uitgetrokken, wat blad bij elkaar geharkt om de grond mee te bedekken.  Wonderlijk te zien hoe hard de knoflook groeit, half oktober gepoot, nu al stevige planten. De gandana daarentegen ziet eruit of dat nooit meer goed komt.